De grootste fouten bij aankoop van een cv-ketel
Ga je een cv-ketel kopen? Wij zetten alvast vier misverstanden recht, zodat je een goede keuze kan maken.
1. Het vermogen van een nieuwe ketel mag hetzelfde zijn als mijn oude stookketel.
Meestal niet. Te veel mensen trappen in de val van de overdimensionering als ze een ketel vervangen. Gevolg: een overgedimensioneerde ketel werkt zeer weinig, moet dikwijls weer opstarten en staat veel stil. Voor het vervangen van een ketel kan je je baseren op de ervaring van je jaarlijks verbruik. Het verwarmingseizoen in ons land duurt ongeveer 225 dagen of 5.000 uur. Een goed gedimensioneerde ketel werkt gemiddeld 30 % van het seizoen, dus ongeveer 1.500 uur per jaar.
Als je met stookolie verwarmt, moet je weten dat 1 l stookolie ongeveer 10 kWh warmte produceert. Als het jaarverbruik 2.500 l is, dan is het ideale vermogen: 25.000 kWh/1500 = 16,7 kW. Opgelet:deze berekening geldt enkel voor verwarming en niet als je ook sanitair warm water moet produceren. Dan is het aangewezen om het ideale vermogen iets hoger te leggen.
2. Ik heb een nieuwe zuinige stookketel, maar ik investeer niet in een weersafhankelijke regeling. Dat werkt toch niet.
Tal van ketels houden constant een bepaalde temperatuur aan. Gevolg: deze ketels slaan aan bij het minste warmteverlies om opnieuw de gewenste temperatuur te bereiken, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Nochtans heb je tijdens 60 % van het stookseizoen die hoge constante temperatuur niet nodig. Een weersafhankelijke regeling (soms ook klimaatregeling genoemd) stemt de werkingstemperatuur van de ketel af op de werkelijke behoeften, afhankelijk van de buitentemperatuur.
Het systeem biedt de mogelijkheid om de temperatuur van de ketel te verlagen, verliezen te beperken en bijgevolg minder te verbruiken. Debuitenvoeler van zo’n regeling moet wel correct geplaatst worden. Aangewezen is een hoogte van 2,5 m op de noordelijke of noordwestelijke gevel.
3. Het onderhoud van een stookketel kost alleen maar geld.
Alle cv-ketels hebben nood aan een regelmatig onderhoud. Onderhoud is niet alleen ‘reinigen’ van de ketel, maar ook ervoor zorgen dat de ketel terug zijn maximum verbrandingsrendement haalt. Een perfecte afstelling verlaagt het verbruik en de CO2-uitstoot.
Meest recente reacties
03.09 | 22:09
Een man met passie voor zijn werk.
Zeer tevreden met een loodgieter als Jij.
Nice work!!!
Mvg Stephke
22.06 | 18:26
Een vlotte, correcte en professionele afhandeling van mijn installatie. Kan enkel positieve reacties opnoemen. Ik wens hem dan ook alle succes toe. Fam. Devocht